Jangan Buat 6 Perkara Ini Semasa Musim Panas. Bahaya Str0k Haba.

Jangan Buat 6 Perkara Ini Semasa Musim Panas. Bahaya Str0k Haba.

Jangan Buat 6 Perkara Ini Semasa Musim Panas. Bahaya Str0k Haba.

Write By: admin
Published In: ROOT
Created Date: 2019-03-04
Hits: 1854
Comment: 0

Rupanya musim panas di negara kita boleh mengncam ny4wa. Seram juga bila dapat tahu ada yang maut akibat fenomena ekuinoks di Malaysia baru-baru ini. Bagaimana cara paling berkesan untuk elak str0k haba ya?”

Sejak kemat!!an seorang belia yang mengambil acara lumba lari baru baru ini, rakyat Malaysia mula mengambil serius terhadap musim panas di negara kita.

Sebenarnya, fenomena ekuinoks memang berlaku di negara kita sebanyak dua kali setahun, iaitu sepanjang bulan Mac dan September. Pada kedua-dua bulan ini, negara dijangka mencatatkan suhu tertinggi sekitar jam 12 tengahari hingga 3 petang.

Apakah Gejala Str0k Haba?

Str0k haba akan menunjukkan beberapa gejala seperti keletihan berlebihan, sesak nafas diikuti dengan sakit perut, gelisah, degupan jantung yang cepat, pengsan dan mungkin muntah p4rah. Semua keadaan ini berlaku apabila suhu badan menjadi terlalu panas sehingga melebihi 40.5 Celcius, melampaui suhu normal iaitu 37 Celsius.

Apabila tubuh anda gagal mengatasi gejala-gejala tersebut, anda mungkin jatuh pengsan, mengalami s4wan, kec3laruan, kerosakan serius pada otak dan organ dalaman, k0ma, dan ada yang boleh menyebabkan kemat!!an.

6 Perkara Perlu Dielak Sepanjang Cuaca Panas

Selain memperbanyakkan meminum air masak dan berteduh, jangan lakukan 6 perkara ini untuk mengelak daripada terkena serangan str0k haba.

1. Meminum Terlalu Banyak Minuman Manis

Wah, siapa tak nak pekena teh ais atau ‘ice blended’ dalam musim panas dan matahari terik ni kan?

Berhati-hati dalam menikmati minuman berais seperti ini kerana biasanya minuman ini biasanya mengandungi gula yang sangat banyak. Kandungan gula berlebihan ini mungkin menyebabkan anda rasa bertenaga, tapi itu hanya sekejap saja. Lama-kelamaan badan akan menjadi lemah.

Gantikan jus buah-buahan yang dibeli dalam pek dengan jus organik, atau buat sendiri ‘smoothies’ dengan bahan berkhasiat seperti oat, sayur-sayuran dan buah-buahan yang akan memberi tenaga untuk jangka masa panjang. Sedap juga, kan?

Gula bukan sahaja membahayakan kesihatan, tetapi gula juga boleh memvsnahkan vitamin dan mineral lain dalam badan kita seperti vitamin B dan kalsium.

2. Beraktiviti Di Atas Permukaan Panas Seperti Bitumen dan Simen

Elakkan strok haba dengan mengurangkan aktiviti di tengah-tengah panas terik, terutamanya di kawasan yang tidak berpokok dan permukaan lantai seperti bitumen dan simen.

Permukaan lantai seperti ini mampu mengumpul dan memantulkan haba dengan banyak.

Aktiviti seperti kawad kaki, perbarisan, dan perhimpunan seelok-eloknya diteruskan dalam dewan tertutup atau berbumbung untuk mengelakkan serangan str0k haba.

3. Pakai Tudung Yang Terlalu Tebal

Bagi yang perempuan pula, janganlah terlalu berfesyen sehingga memakai tudung berlapis-lapis dan berbelit-belit.Ianya bukan saja menyebabkan anda tidak selesa, tetapi mampu membahayakan kesihatan anda.

Jika terpaksa bertudung sepanjang hari, carilah bahan yang selesa seperti kapas. Pastikan anak tudung dilonggarkan dari semasa ke semasa. Ini penting kerana lebih daripada 40% daripada kehilangan haba berlaku di bahagian kepala.

4. Duduk Dalam Kereta Lama-lama

Ada yang lebih suka duduk sebentar dalam kereta kerana ‘air cond’ nya yang sejuk dan nyaman. Tetapi, tahukah anda perkara ini juga boleh membahayakan kesihatan?

Apabila enjin dipanaskan dan dibiarkan ‘idle’ tanpa pergerakan dalam jangka masa yang panjang, kebocoran gas karbon oksida daripada ekzos dipercayai boleh masuk ke dalam tempat duduk penumpang.

Secara tidak langsung, ia boleh menjejaskan kesihatan buat jangka masa panjang. Perkara ini akan menjadi lebih buruk sekiranya anda menutup rapat kesemua tingkap.

Jika terpaksa tidur sebentar, pastikan anda menurunkan sedikit tingkap supaya udara dari luar dapat mengalirkan gas di dalam kereta. Sebagai langkah keselamatan, pastikan tingkap tidak dibuka terlalu luas.

5. Membedung Bayi Berlapis-lapis

Macam-macam pantang larang bayi baru lahir. Ada yang percaya mereka perlu dibedung untuk mengelakkan bayi berjalan ‘kengkang’ apabila menginjak usia kelak.

Walau apa pun kebaikan membedung bayi yang anda bahaskan, lengkapkan diri anda dengan ilmu dalam melaksanakannya. Bayi adalah salah satu golongan yang ber!siko tinggi terdedah kepada str0k haba.

Pastikan bedung yang digunakan tidak terlalu tebal, dan jangan pula membedung bayi sehingga menjadikan bayi lemas dan tidak selesa.

Dalam cuaca panas sebegini, pastikan bayi dibedung longgar dan gunakan saja kain lampin atau kain kapas yang berlubang-lubang. Ianya murah, nipis, dan menyerap peluh.

6. Mengambil Ubat Penahan Sa4kit

Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan, elakkan mengambil ubat-ubatan seperti paracetamol (contoh: Panadol) dan aspirin kerana ia sebenarnya tidak akan membantu mengurangi suhu tubuh yang tinggi.

Malah, jika anda tidak bernasib baik, ia mungkin pula menyebabkan kompl!kasi yang lebih buruk.

Jadi, dapatkan nasihat doktor sekiranya anda berasa tidak selesa dalam cuaca panas terik sebegini.str0k haba musim panas

Golongan kanak-kanak, bayi, dan warga emas paling mudah terjejas dengan musim panas melampau. Oleh itu, kerapkan memeriksa suhu mereka, terutamanya apabila golongan ini menunjukkan rasa tidak selesa dari semasa ke semasa.

Selain itu, pes4kit kencing manis dan golongan ob3siti juga perlu berjaga-jaga dengan str0k haba kerana mereka turut termasuk dalam kumpulan yang ber!siko tinggi.

Paling penting, jangan lupa minum banyak air kosong ya!-


Kredit: detikberita

Tags:

Leave A Comment